Nadat we het in Uña een paar dagen rustig aan hebben kunnen doen, gaan we weer wat kilometers maken. We besluiten Cuenca definitief links te laten liggen en trekken het gas open richting het zuiden. Is er dan niets te doen in de directe omgeving? Jawel, maar we moeten rekening houden met wat eisen en beperkingen. Geen grote steden, geen hoge/steile steden en liefst wat afwisseling, de CP of camping moet natuurlijk wel open zijn in het naseizoen en graag niet meer in de bergen: in Uña hadden we boven 1000 meter zelfs nachtvorst!

Verder is het plan nog steeds in een rechte lijn door Frankrijk en Spanje te rijden en we zijn inmiddels wel wat afgedwaald richting de middellandse zee. Gaan we dan naar Ciudad Real? Toledo misschien, met als tussenstop Aranjuez? We hebben het allemaal overwogen, maar we willen even geen grote steden meer. Laten we naar de windmolens van Don Quixote gaan! OK, maar dan wel met een tussenstop. Waar overnachten we dan? De keuze valt op:

Castillo de Garcimuñoz

Al weer een kasteel? Ja, je kunt vóór het kasteel overnachten en we hoeven niet in het kasteel te gaan, toch? Enfin het kompas gaat op zuidoost en we rijden een dikke 100 km naar dit gat (want dat is het wel). Het kasteel is OK, redelijk bewaard gebleven, maar voorzien van allerlei modern ijzerwerk, hetgeen nogal anachronistisch werkt. Je conserveert een middeleeuws bouwwerk met futuristisch aandoende stellages.

 • Castillo de Garcimuñoz - Camperplaats
 • Castillo de Garcimuñoz - Camperplaats
 • Castillo de Garcimuñoz
 • Castillo de Garcimuñoz
 • Castillo de Garcimuñoz
 • Castillo de Garcimuñoz - Uitzicht


Het dorpje zelf lijkt leeg. We maken een rondje en komen misschien twee mensen tegen. Waar het wel druk is, is tegenover de camperplaats. Hier is een soort loods, waar tot ’s-avonds laat tractoren de oogst komen afleveren. Maar goed, dat moet ook gebeuren toch? De volgende ochtend rijden we door en maken en tussenstop in

Belmonte

Om te lunchen, maar ook om even te kijken naar het (hier wèl) indrukwekkende kasteel in Mudejar Gothiek. Het lijkt niet alleen compleet en intact te zijn, maar er vinden ook allerlei toeristische evenementen in plaats. Re-enactments, roofvogelshows, kinderspelen, trebuchet park. etcetera.

Belmonte Kasteel
Belmonte Kasteel

Kasteel Belmonte lijkt ons de moeite waard om eens te bezoeken, maar we bewaren dit voor een andere keer. Want wij willen naar

Campo de Criptana

Alvorens we daar landen, rijden we iets verder door naar de windmolens in Alcázar de San Juan.
Die staan met zijn vieren prachtig op een hoge heuvel, maar er is geen camperplaats bij de molens.

Die is er wel in Campo de Criptana, Je staat daar vrijwel naast de windmolens. Bovendien zijn er daar ook twee restaurantjes en we willen misschien ook wel een vorkje wegprikken…

 • Onderweg naar Campo de Criptana
 • Campo de Criptana
 • Campo de Criptana - Zandduivel
 • Campo de Criptana
 • Campo de Criptana - Quixote
 • Campo de Criptana
 • Campo de Criptana

De CP ligt prachtig op een heuvel boven het stadje en je stapt zo naar de ‘Gigantes’: de windmolens waar Don Quixote tegen vocht en die er nog goed verzorgd uitzien. We maken uiteraard een hoop foto’s en langzaam verandert de hemel van blauw naar vuurrood. De molens staan tegen die tijd in het vloedlicht en komen met hun witte kleur mooi uit tegen het avondrood en later de pikzwarte nacht. We worden nog lang wakker gehouden door de plaatselijke blaaskapel. Waarom ze spelen ontgaat ons. We hebben weinig zin om in het donker op een gravelweg even poolshoogte te gaan nemen…

 • Campo de Criptana
 • Campo de Criptana
 • Campo de Criptana
 • Campo de Criptana
 • Campo de Criptana
 • Campo de Criptana
 • Campo de Criptana

Maar het late slaaptijdstip wordt door de lokale bevolking ruimschoots gecompenseerd door op zondag om half acht massaal op de heuvel bijeen te komen. Grommende diesels, blaffende honden en kwekkende Spanjaarden rukken ons meedogenloos uit onze slaap. Er is kennelijk een jacht georganiseerd. Maar waarom het meer dan een uur moet duren voordat alle vaandels uitgezet zijn, de startkoepel is opgeblazen en de spelregels zijn medegedeeld ontgaat ons een beetje. En als ze weg zijn met het geweer op de schouder en met (een deel van) de honden, blijven wij achter met de vraag: “waarom laten ze sommige honden gewoon in het aanhangkarretje van de auto zitten? Neem ze dan gewoon niet mee??

 • Campo de Criptana
 • Campo de Criptana
 • Campo de Criptana
 • Campo de Criptana