Tablas de Daimiel

Vanaf Campo de Criptana rijden we – omdat het tijd wordt voor wat natuurbeleving – naar Daimiel, . Nationaal Park Tablas de Daimiel is een bekend wetland, dat prachtig is ingericht met wandelbruggen. Helaas is er door de aanhoudende droogte vrijwel geen water in het wetland te vinden. Niettemin maken we er een aangename rondwandeling met voldoende fotomomentjes. Frustrerend is wel dat de enige plek waar wèl water is, niet toegankelijk is voor het publiek. Fijn voor de kraanvogels die we vanuit de verte kunnen zien staan, maar jammer voor het publiek.

 • Tablas de Daimiel
 • Tablas de Daimiel
 • Tablas de Daimiel
 • Tablas de Daimiel
 • Tablas de Daimiel
 • Tablas de Daimiel
 • Tablas de Daimiel
 • Tablas de Daimiel
 • Tablas de Daimiel
 • Tablas de Daimiel
 • Tablas de Daimiel
 • Tablas de Daimiel
 • Tablas de Daimiel
 • Tablas de Daimiel
 • Tablas de Daimiel
 • Tablas de Daimiel
 • Tablas de Daimiel - Kraanvogels
 • Tablas de Daimiel
 • Tablas de Daimiel
 • Tablas de Daimiel

De camperplaats in Daimiel is niet veel meer dan een doodlopende straat aan een parkje. Water is aanwezig en afvalwater kan geloosd worden. Één prullenbak is wat karige voorziening voor al het afval dat camperaars zoal onderweg verzamelen.

Opvallend is dat camperplaatsen in Spanje veelal gesitueerd worden op plekken waar men de hond pleegt uit te laten. Vaak worden deze per auto aangevoerd en gelukkig ook weer afgevoerd…

Baños de la Encina

In Baños de la Encina is helaas geen camperplaats, maar er is wel wat te beleven. Wat denk je van het op één na oudste kasteel van Europa: Castillo de Burgalimar. Toen het in de tiende eeuw werd gebouwd door de Moren heette het ‘Burj al-Hamma’ (kasteel van de baden). Vergeef het ons als we het imposante kasteel overslaan. Niet omdat we het niet mooi vinden maar wederom vanwege de nogal steile wegen.

 • Baños de la Encina - Castillo de Burgalimar

Playa del Tamujoso

Ons leek het wel leuk om even verderop aan het stuwmeer te overnachten bij de Playa del Tamujoso. Op Google Earth leek het een goed idee. Er is daar zelfs een camper op streetview te zien. Maar ter plaatse aangekomen is de situatie toch minder rooskleurig. We staan aan het eind van een smalle weg, die op zich al behoorlijk naar beneden loopt. We zien verderop diverse auto’s met boten op aanhangers naar boven gesleept worden door een 4×4 jeep, want op eigen kracht lukt het ze niet.

Achteruit omhoog op een smalle weg is voor ons geen optie en dus wachten we tot alle auto’s weg zijn. Dan pas kunnen we draaien. En dat draaien is ook geen sinecure op een steile gravelweg. Het antislip alarm draaide overuren en met 180 paarden op de vooras lukte het maar nipt om uit deze benarde situatie te komen. U bent gewaarschuwd!

Baños de la Encina

We overnachten uiteindelijk bij de sportvelden naast de skatebaan op een klein parkeerterreintje waar de lokale bevolking de honden uitlaat. Was dat het dan in Baños? Zeker niet! Bij de tourist information horen we dat een bezoek aan de Ermita de Jesús del Llano zeer de moeite waard moet zijn. Mogen we opmerken dat het dorpje zelf er – ondanks de soms zéér steile wegen – zéér appetijtelijk uitziet. Goed verzorgde huizen en tuintjes: chapeau! (of zoals de Spanjaarden zegen: ¡sombrero!).

 • Baños de la Encina
 • Baños de la Encina
 • Baños de la Encina
 • Baños de la Encina
 • Baños de la Encina
 • Baños de la Encina
 • Baños de la Encina
 • Baños de la Encina
 • Baños de la Encina
 • Baños de la Encina
 • Baños de la Encina
 • Baños de la Encina
 • Baños de la Encina
 • Baños de la Encina
 • Baños de la Encina

Ermita de Jesús del Llano

Met enige reserve stappen we het wat eenvoudig aandoende kerkgebouw binnen en zijn meteen al blij verrast. Het plafond is beschilderd op een wijze die doet denken aan de Sixtijnse Kapel. Een enthousiaste jongeman doet net twee van onze voorgangers uitgeleide en meldt zich met de kaartjes. Voor €3,- per persoon krijgen wij ook een persoonlijke rondleiding door wat zich achter die grote deur bevindt: een heiligdom, dat het hoogtepunt vormt van de Andalusische barok van de 18e eeuw. En dat, beste volgers, mag je wat ins betreft zéker de moeite waard noemen.

De foto’s – mooi als ze zijn – doen beslist geen eer aan het indrukwekkende kunstwerk dat hier door een anonieme artiest aan het eind van de 17e eeuw in zijn eentje gedurende een onbekend aantal jaren is gemaakt. Beeldhouwwerk, Boetseerwerk, Schilderwerk en Glaswerk. Exotische vogels, guirlandes, engelen, cherubijnen, nissen, maar vooral spiegels in een veelhoekige grondslag, samenkomend in een indrukwekkend mocárabe gewelf. Dit kunstwerk heeft diverse oorlogen doorstaan, doordat de ruimte simpelweg werd dichtgemetseld.

 • Baños de la Encina - Ermita de Jesús del Llano
 • Baños de la Encina - Ermita de Jesús del Llano
 • Baños de la Encina - Ermita de Jesús del Llano
 • Baños de la Encina - Ermita de Jesús del Llano
 • Baños de la Encina - Ermita de Jesús del Llano
 • Baños de la Encina - Ermita de Jesús del Llano
 • Baños de la Encina - Ermita de Jesús del Llano
 • Baños de la Encina - Ermita de Jesús del Llano
 • Baños de la Encina - Ermita de Jesús del Llano
 • Baños de la Encina - Ermita de Jesús del Llano
 • Baños de la Encina - Ermita de Jesús del Llano
 • Baños de la Encina - Ermita de Jesús del Llano
 • Baños de la Encina - Ermita de Jesús del Llano
 • Baños de la Encina - Ermita de Jesús del Llano
 • Baños de la Encina - mocárabe gewelf

Baños de la Encina? Doen!