We rijden alsnog even langs de Barragem do Roxo om deze plek even te zien. Dit lijkt ons een prima plek om vrij te staan. We rijden door de inmiddels stromende regen door naar Beja. De enige overnachtingsplek daar is het Parque de Campismo de Beja. Een stadscamping zonder vaste plaatsen en oppervlak van rood zand. In de stromende regen wordt dit dus een plakkerige gravelzooi en we halen alles uit de kast om die troep niet naar binnen te krijgen in de camper. Als we eenmaal droog gesetteld zijn, dringt het door dat deze plek maar € 7,- per nacht inclusief alles is. Ach, dat beetje zand =)

 • Barragem do Roxo
 • Barragem do Roxo
 • Barragem do Roxo
 • Barragem do Roxo
 • Barragem do Roxo
 • Barragem do Roxo
 • Barragem do Roxo

Kasteel Beja

In Beja starten we in het kasteel. Daar is namelijk ook de plaatselijke VVV gehuisvest. We worden ontvangen door een goed Engels sprekende mevrouw die – terwijl wij de fietsen even wegzetten – alvast een route op de gratis kaart heeft getekend waarvan zij vind dat we die moeten nemen. We krijgen ook een aantal boekjes over de stad en de omgeving van haar mee.

Het kasteel zelf ziet er prachtig uit en verkeert in goede staat. Kennelijk is het door de jaren heen goed onderhouden en gerestaureerd. Eigenlijk betreft het meer een stel kasteelmuren in een vijfhoek geplaatst en een veertig meter hoge toren (de Torre de Menagem) die er in 1310 is bij gebouwd. Je mag er gratis rondlopen en ook de toren in, wat natuurlijk een prachtig uitzicht geeft over de stad en de omgeving.

 • Castelo de Beja
 • Castelo de Beja
 • Castelo de Beja
 • Castelo de Beja
 • Castelo de Beja
 • Castelo de Beja
 • Castelo de Beja
 • Castelo de Beja

Prehistorie tot Romeinen

Beja is niet ontstaan in de middeleeuwen. Beja bestaat al in de prehistorie en rond 400 voor christus woonden er Kelten en waren er ook Carthageense nederzettingen Tijdens de Romeinse bezetting ontstaat een fort. Julius Caesar sluit er in 49 voor christus vrede met de Lusitaniers en vanaf dan heet de stad Pax Julia. Resten van Romeinse bouwwerken zijn te zien onder de glazen vloer van het gratis toegankelijke Núcleo Museológico Rua do Sembrano (Museum Center of Sembrano Street). De naam Pax Julia wordt zo’n 20 jaar later door keizer Augustus veranderd in Pax Augusta, dat mogelijk door de latere Moorse bezetters wordt verbasterd tot ‘Bexa’ en later tot Beja.

 • Beja - Museum Center of Sembrano Street
 • Beja - Museum Center of Sembrano Street
 • Beja - Museum Center of Sembrano Street
 • Beja - Museum Center of Sembrano Street
 • Beja - Museum Center of Sembrano Street
 • Beja - Museum Center of Sembrano Street
 • Beja - Museum Center of Sembrano Street
 • Beja - Museum Center of Sembrano Street
 • Beja - Museum Center of Sembrano Street
 • Beja - Museum Center of Sembrano Street
 • Beja - Museum Center of Sembrano Street
 • Beja - Museum Center of Sembrano Street
 • Beja - Museum Center of Sembrano Street
 • Beja - Museum Center of Sembrano Street

Na verschillende keren stuivertje wisselen tussen de Moren (Omayyaden en Almohaden) en de Portugezen komt de stad uiteindelijk in 1232 definitief in Portugese handen.

Beja Stad

De stadsmuren worden door de eeuwen verschillende keren neergehaald en weer herbouwd en versterkt. Ooit stonden er op de stadsmuren een veertigtal torens. In de stad zijn er nog resten van 28 daarvan te vinden.

 • Beja - Stad
 • Beja - Stad
 • Beja - Stad
 • Beja - Stad
 • Beja - Stad
 • Beja - Stad
 • Beja - Stad
 • Beja - Stad
 • Beja - Stad
 • Beja - Stad
 • Beja - Stad
 • Beja - Stad
 • Beja - Stad
 • Beja - Stad
 • Beja - Stad
 • Beja - Stad
 • Beja - Stad

Musea

Natuurlijk is ook in Beja de Moorse bezetting zichtbaar in de architectuur, maar behoorlijk gemengd met andere invloeden. Je vind er een aantal kerken en (voormalige) kloosters en het is een genot om door de straatjes te lopen en verrast te worden door de schitterende, met Azulejos betegelde façades. Een aantal daarvan is prima gerestaureerd.

 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Beja - Igreja de Nossa Senhora da Assunção
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu regional de Beja
 • Museu Regional de Beja