Reisblog

2022-09-11/12 Dieppe

Château

De volgende dag rijden we door naar Dieppe, een wat grotere havenstad, vanwaar de Ferry naar Newhaven vertrekt. Na de lunch starten we de bezichtiging van Dieppe in het Château Musée, een museum in een kasteel op een heuvel net buiten de stad. Vanaf de heuvel heb je schitterend uitzicht op de stad en de zee. In de verte zie je het begin van de krijtrotsen van de Albasten kust, die ruwweg het stuk kust tussen de monding van de Somme en de monding van de Seine beslaat.

Binnenstad

We rijden door naar de Église Saint Jacques de Dieppe, maar stoppen eerst op het Place du Puits Salé, waar we een bakkie doen bij het Café des Tribuneaux. De kerk lijkt zijn beste tijd te hebben gehad. Er hangt een net om tegen te gaan dat stukken plafond op je hoofd vallen en de hele kerk oogt kaal en donker. Veel gebrandschilderd glas ontbreekt en een aantal van de nissen is in gebruik als kantoor of opslagplaats. Wat is wel leuk is, is dat de organist tijdens ons bezoek een behoorlijk pittig stuk aan het instuderen is. We kennen het stuk niet maar het is prachtige, complexe muziek en daar genieten we dan wel weer met volle teugen van.

Vliegeren

Ten slotte rijden we door naar het begin van de Boulevard Maréchal Foch bij de haven. Niet alleen hier is het beredruk. De hele binnenstad is vol en er zijn talloze wegafzettingen. Er blijkt een vlieger evenement te zijn dat de gehele week zal duren. Apart dat daar zo’n massa mensen op af komen! De deelnemers en standhouders lijken ook allemaal met de camper gekomen te zijn. Er zijn veel families op het evenement en er is geen doorkomen aan op de fiets. We gaan dus maar terug naar onze camper die aan de overkant van de haven staat.

Pollet en Bonsecours

De volgende ochtend lopen we een rondje door het schilderachtige Quartier du Pollet (de oude visserswijk) en omhoog naar de Falaise du Pollet, de tot van de kalkrots waar we naast staan met de camper. Daar bevindt zich de Capelle Notre Dame de Bonsecours. Er is geen groter contrast denkbaar dan die tussen deze kerk en de eerder beschreven Eglise Saint Jacques. Klein, fraai goed verzorgd en duidelijk populair. De kerk staat als een vuurtoren hoog boven op de krijtrotsen bij de haven van Dieppe. Zij staat er sinds 1876 en is gewijd aan de vissers die naar zee gaan, maar niet altijd terugkomen. Diverse gedenkstenen aan de muren zijn daar de stille (of juist luide?) getuigen van, net als het prachtige gebrandschilderde raam boven de ingang.

Pont Colbert

Nog een bezienswaardigheid in Dieppe: de Pont Colbert. Deze smeedijzeren draaibrug uit 1888 tussen Pollet en de binnenstad van Dieppe was destijds een wonder van techniek, en waarom niet: dat is hij nog steeds. De brug draait door middel van een ketting om een as. De ketting wordt heen en weer bewogen door twee hydraulische zuigers. In rust (wanneer gesloten) wordt de brug geborgd door zuigers, die de brug klem zetten. Het is een waar genoegen de brug in werking te zien.

Naar het strand

In de middag bezoeken we het internationaal vliegerfestival en rijden daarna door naar het eind van de boulevard om een plons te nemen in het uitnodigende smaragdgroene water van de Plage de Dieppe: fris, maar verfrissend. Daarna nog een bakkie gedaan bij een van de strandtenten. De bedienster dacht ons wel even €4,- lichter te kunnen maken. Het wisselgeld was € 8,70 maar met een overdreven riedel Franse les legde ze € 4,70 neer en hoopte dat we het niet zouden merken. Mis!

Volgende etappe: Fécamp

Heb je iets aan onze informatie gehad?
Dan zouden we het zéér waarderen als je dat wilt vermelden op je site of social media (liefst natuurlijk met een link naar deze pagina:)

admin

Recent Posts

2022-11-09 Guimarães

De CP van Guimarães We komen aan bij de camperplaats in Guimarães, onder de teleférico…

2 dagen ago

Propaangas vulstations in Portugal

We hebben de ervaring opgedaan dat het wel degelijk mogelijk is je 'Duitse' propaanfles in…

5 dagen ago

2022-11-06 Viana do Castelo

Op zoek naar antwoorden We rijden richting de kust naar Viana do Castelo en doen…

5 dagen ago

2022-11-05 Ponte de Lima

Ponte de Lima : Een oase van rust Wat een verademing is Ponte de Lima.…

1 week ago

2022-11-3 Monção

Nachtmerrie Na Vila Nova de Cerveira zijn we benieuwd naar Monção en het dichtbij gelegen…

2 weken ago

2022-10-31 Vila Nova de Cerveira

We willen eigenlijk naar Tui en Valença, maar bij gebrek aan afdoende locaties om te…

3 weken ago