Soms zetten wij een poll op onze facebook pagina om jullie mening te polsen over het een of ander. Enige tijd geleden betrof dit een poll over wel of geen piepsignaal als je met de camper achteruit rijdt.

We kennen het allemaal wel van vrachtwagens. Als je die pieptonen hoort, weet je automatisch dat er een grote jongen achteruit aan het rijden is. Dit zou mogelijk ook een goed idee zijn voor campers. Maar zit je daar op te wachten als je met zijn allen op de CP of de camping staat. Ja, er staan nog best veel camperaars op de camping (voor het geval u hierover een mening hebt).

Persoonlijk zijn wij niet van het erg vroege opstaan, en we zien er niet naar uit om wakker gepiept te worden door de buurman. Hoe kijken andere camperaars hier tegenaan vroegen wij ons af. Vandaar de poll.

In totaal reageerden 134 medecamperaars op dit bericht. Dank allemaal! Uiteindelijk is een meerderheid hiervan (72=54%) voorstander van een piep-achteruitrij-alarm. Tegen stemmen: 62. Geen harde JA! vóór een alarm, dus, maar ook geen harde nee tegen.

Sommigen geven aan al een dergelijk alarm te hebben of te willen aanschaffen. Moeilijk of duur is het niet: je vervangt het bestaande achteruit licht door een mèt piep. Je kunt ook kiezen voor een apart alarm, die je op de stroomleiding van je achteruitrijlicht aansluit. Je kunt dan volstaan met een standaard lampje voor het achteruit rijden.

piepachteruitrijlicht
Je vervangt gewoon het achteruitrijlampje door één mét piep

Anderen waren tegen omdat ze het een schijnoplossing vinden: beter stapt er iemand uit en kijkt of er niemand aankomt. Weer anderen zeggen: “installeer er een die je handmatig kunt uitschakelen”. Hoewel we begrip voor deze creatieve oplossing hebben, denken we niet dat dit verstandig is, omdat het allicht in de hand werkt dat het alarm standaard uit staat en niemand er aan denkt om hem aan te zetten. Deze ‘oplossing’ kan ook alleen maar uitgevoerd worden bij installatie van een een apart alarm, niet bij een lamp met ingebouwde piep.

Opvallend is dat eigenlijk niemand reageert met iets als “ik wil die herrie niet” of “het draagt niet bij aan de veiligheid” of iets dergelijks.

Wij denken er nog steeds over om er een te installeren. Tegen nauwelijks meerkosten vervang je het achteruitrijlampje door een met piep. Vroege vertrekkers zijn al weg als wij vertrekken en – eerlijk is eerlijk – als wij wakker worden van hun piepjes weten we dat de onze ook piept. Dan kunnen wij er ons ook niet met goed fatsoen aan ergeren. En als iedereen er een installeert, ergert niemand zich er meer aan :).

Tot de volgende poll!