Planning, je komt er niet om heen

Hoe zeer we ook de wens hebben om te reizen onder het motto “de reis zelf is het doel”, ontkomen aan een zekere mate van planning doen we niet. Zo maakten we de afgelopen tijd in eigen land een aantal tripjes gemaakt, waarbij we vaak twee of drie doelen in één trip verenigden: Naast lekker met de camper uit rijden, plaatsjes bezoeken en genieten van de zon, bepalen we ook onze ruimtebehoefte, proberen verschillende indelingen uit en zoeken naar handige oplossingen hiervoor. Ook bezoeken we kampeerwinkels om ideeën op te doen, benodigde spullen aan te schaffen en om het assortiment en de prijzen van die winkels te leren kennen. Helemaal spontaan ‘up en go’ kan je niet als je 3 maanden (of langer) weg bent met die kar.

De volgende stap

En zo gaan we nu een stapje verder in de voorbereiding van onze eerste lange tocht, die ons door België, Frankrijk, Spanje en Portugal gaat voeren. We willen zo weinig mogelijk planning (in de zin van: daar móeten we naartoe en er dan-en-dan zijn), maar willen zo veel mogelijk spontaan beslissen wat de volgende stap in de reis wordt, Dat wil overigens niet zeggen dat we helemaal geen idee hebben hoe de route globaal gaat lopen. De landen weten we al. We weten ook dat we globaal ‘langs de kust’ afzakken naar het zuiden en door midden Spanje en midden Frankrijk terug willen rijden. Overigens zullen we op de heenweg best af en toe het binnenland ingaan, afhankelijk van wat daar te doen is. We zijn breed geïnteresseerd in natuur, architectuur, cultuur, geologie, noem, maar op.

Hoe gaan we?

Idealiter willen we het zonder planning doen en langs de route informatie en ideeën opdoen van VVV’s, folders, gesprekken met andere camperaars en reizigers, Maar het gevoel van iets te gaan missen als je er onwetend voorbij rijdt (en daar achteraf achter te komen) laat ons ook niet helemaal los. Toch maar voorbereiden dan? En hoe?

Welke informatiebronnen?

Nee, we gaan geen reisbureau inschakelen en vooraf uitgestippelde routes volgen is ook net even te veel ‘aan het lijntje’. Je kunt je hierdoor natuurlijk wel laten inspireren. Er zijn ook andere informatiebronnen. André is al tijden bezig met het ‘plotten’ van interessante plekken die in facebook posts voorbij kwamen. Dat levert inmiddels een aardige dekking van plaatsen die we mogelijk aan kunnen doen. Verder zijn er natuurlijk ook de nodige online informatiebronnen, zoals we er een paar van in eerdere berichten hebben besproken. Ook niet onbelangrijk: zijn er camperplekken waar we naartoe willen (al dan niet betaald). Kunnen we misschien ergens staan in ruil voor een optreden?

Jullie?

En dan is er natuurlijk ook nog de mogelijkheid om te ‘crowdsourcen’. We hebben immers al meer dan 200 volgers. Het lijkt ons leuk als jullie je ‘geheime’ 😉 tips met ons zouden willen delen. Vooraf, of als jullie ons actief volgen misschien wel tijdens de rit. Het lijkt ons heerlijk al die berichten met “oh, als je die richting opgaat, ga dan zeker ook even langs…”. Niet boos worden als we er niet direct iets mee doen. We catalogiseren in ieder geval alles en slaan het op voor later gebruik.

Nog meer planning

We proberen voor dit blog ook een aantal producten op proef, in bruikleen of als donatie te krijgen. Andere spullen kopen we zelf en als we er enthousiast over zijn proberen we voor onze volgers er een voordeeltje uit te slepen. Jullie weten inmiddels waarschijnlijk wel dat jullie via ons korting kunnen krijgen bij Tank-O3, en bij GoSun zonneovens. En we zijn bezig met een aantal andere producten die voor camperaars interessant kunnen zijn. Blijf de berichten volgen!

En dan op reis…

Camper NO-MAD is er klaar voor. Wij ook: C1 rijbewijs is in da pocket, de APK is rond, de tank-O3 is geïnstalleerd, alle belangrijke apps en programmatuur zijn ook op de laptop geïnstalleerd, we hebben de e-vouwfietsen binnen en de kleren en andere spullen liggen al klaar. Alleen nog een campernavigatie uitzoeken. Poeh! Probeer daar maar eens goede vergelijkende reviews voor te vinden. We hebben een overzicht gemaakt van alle (niet-ingebouwde) camper-navi’s. Op basis daarvan maken we een keuze.

We zien er naar uit onze avonturen met jullie te delen, op ons blog, en via sociale media (facebook, twitter, instagram, youtube, en tumblr).