NO-MAD Logo Achterzijde
Home » Informatie » Verwijzingen » Streekproducten in Europa, hoe te herkennen?

Streekproducten in Europa, hoe te herkennen?

Reizend door Europa word je ook nieuwsgierig naar de lokale producten op de markt. Natuurlijk wil je kennis maken met de streekproducten uit het gebied waar je je nu bevindt. Maar hoe herken je die streekproducten?

Streekproducten zijn beschermd

De Europese Unie heeft een waarderings- en beschermingssysteem ingesteld voor het kwaliteitsbeleid voor landbouwproducten en levensmiddelen (spreek: streekproducten). Doel van het systeem is:

  1. De diversiteit van landbouwproductie te bevorderen;
  2. Productnamen te beschermen tegen misbruik en namaak;
  3. Consumenten te informeren over het specifieke karakter van producten.

Drie soorten Europese bescherming

BOB – Beschermde Oorsprongsbenaming

Productie, verwerking en bereiding vinden allen plaats binnen een bepaald geografisch gebied en volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. Bij voorbeeld kazen die gemaakt worden in een bepaald gebied, met de melk van een lokaal dierenras dat in het geografische gebied wordt gehouden;

BGA – Beschermde Geografische Aanduiding

Minimaal één van de productie-, verwerkings- of bereidingsstadia kan worden toegeschreven aan de geografische oorsprong. Bij voorbeeld bij hammen en worsten die bereid worden volgens lokale methoden binnen een afgebakend geografisch gebied.

GTS – Gegarandeerde Traditionele Specialiteit

Gaat niet over de herkomst, maar over de traditionele productsamenstelling of productiemethode. Bij voorbeeld bepaalde gebaksoorten of kazen die op traditionele wijze worden bereid. Er is geen regionale binding, en het gaat hier dus eigenlijk niet om een streekproduct.

Beschermingsstatus is herkenbaar aan label

Iedere beschermingsstatus is herkenbaar aan zijn eigen label. Ben je geïnteresseerd? Lees er op deze site meer over.

Laat een reactie achter