Door en vooral VOOR camperaars
NO-MAD Logo Achterzijde Camper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
Home » Onze inhoudelijke speerpunten » Camper & Milieu » Zonneoven – koken op zonnewarmte

Zonneoven – koken op zonnewarmte

Koken met een zonneoven

Zoals we al eerder schreven bestaan er diverse soorten zonneovens. Wij kochten onlangs een glasbuis-zonneoven en voelden onze GoSun Sport meteen aan de tand. In de doos zat de oven, twee sledes en een tas. Verder zaten er de nodige instructies, waarschuwingen en een quick guide bij. Geen kookboek of iets dergelijks, maar de leverancier had er wat kopietjes van recepten bij gedaan. Eigenlijk komt het er dus op neer dat je het apparaat zelf moet verkennen en je eigen plan trekken om er op te koken. Die uitdaging gaan we graag aan!

Eerste ervaring

Omdat het een van de eerste lekkere zonnedagen van het jaar was, hebben we onze zonneoven meteen aan de vuurdoop onderworpen. We hadden nog een recept voor een panfried flatbread liggen van een bekende Engelse kok. Zouden we dat ook in een zonneoven kunnen maken?

Meel, bakpoeder, water, gesnipperde olijven en wat fijngesneden rozemarijn uit eigen tuin erbij. Nog even smokkelen… Een foodprocessor hebben we niet aan boord van onze NO-MAD, maar als je hem op het aanrecht hebt staan is het wel zo handig met kneden.

  • Bakpapier in de slede,
  • Het deeg in de slede (niet te veel de eerste keer; eerst eens kijken hoeveel het rijst),
  • Slede in de zonneoven,
  • Zonneoven op een zonnige plek in de tuin zetten,
  • Richten op de zon en…
  • Onder het genot van een wijntje het resultaat afwachten.
Glasbuis Zonneoven GoSun Sport Camper NO-MAD
De GoSun Sport

De spiegels op de GoSun Sport concentreren het invallend zonlicht op de glasbuis, waarin zich de slede met het voedsel bevindt. Het zonlicht valt op de donker getinte binnenste buis, waardoor deze verhit wordt. Het vacuum tussen de twee buizen isoleert, waardoor de binnenste buis heet blijft en het voedsel door blijft garen, ook als er geen zon meer is. De buitenste buis blijft koel.

De eerste 10 minuten warmt de oven op en die tel je dus niet mee.
Als panrecept stond er 5 minuten aan elke kant bakken. We wisten meteen dat we dat moesten aanpassen. We hebben geen plat oppervlak als in een pan, maar een ronde buis. Het zal dus meer lijken op het in een oven bakken van een stokbrood. Daar staat ongeveer 20 minuten voor. Voor koken in een zonneoven moet je rekenen met iets meer tijd dan in een conventionele oven. We gokten dus op 26 minuten (na de 10 opwarm minuten). We weten dat het brood waarschijnlijk geen korst zal hebben. Het brood wordt meer gestoomd, dan gebakken.

Het resultaat

36 minuten nadat we de oven neerzetten openden we de slede en het brood bleek nog wat vochtig te zijn. Nog 5 minuten met de slede op een kiertje om wat vocht te laten ontsnappen en zie daar: een schattig olijven-rozemarijnbroodje!

GoSun Sport Camper NO-MAD
De lengte van de oven geeft brood en gebak de vorm van stokbrood

Iets droog en bros. Inderdaad geen korst, maar de smaak van olijven en rozemarijn is heerlijk. Volgende keer het recept iets aanpassen en kijken of het dan nog beter wordt, maar dit eerste resultaat (nogmaals, zonder enige voorbereiding) mag er zeker zijn. We gaan hier veel plezier aan beleven 🙂

Waarom een zonneoven?

Een zonneoven kookt/stoomt/bakt/braadt op zonnewarmte. Er komt geen brandstof aan te pas. Je spaart dus je gasvoorraad en je hoeft er geen kolen of briketten voor mee te slepen. Dat is ook erg handig als je door de droogte geen open vuur mag maken. En koken in de keuken bij die hitte is ook geen pleziertje.

Bijkomend voordeel is, dat je het eten – als het eenmaal in de oven staat – gewoon met rust kunt laten. Er is geen vuur, dus het eten kan niet aanbranden. De oven is hermetisch gesloten dus het eten kan ook niet verdrogen. Dus ook de smaak en de voedingsstoffen blijven 100% bewaard. Echt ‘gezond’ eten dus! Kijk hier voor meer voorbeelden van gerechten, gemaakt in de GoSun!

Naast de hier beschreven Sport levert GoSun ook de grotere Grill en Fusion en de kleinere Go.

Heb je iets aan onze informatie gehad?
Dan zouden we het zéér waarderen als je dat wilt vermelden op je site of social media (liefst natuurlijk met een link naar deze pagina:)
Wil je weten wie wij zijn en wat we doen? Lees dan Over ons