Oh, U barbecuet graag? Wij ook!. Zeker op een kolenBBQ. Lekker, gezellig de oermens in je oproepen. Vuurtje stoken en net doen of je die dieren zelf gevangen hebt. Maar…. er zijn minstens 4 redenen aan te voeren om dat toch maar niet te doen in de camper of caravan.

1) Het is ongezond. Zeker als het vees verbrand of te veel verschroeid raakt. Sommigen vinden dat juist lekker, maar in die brandplekken bevinden zich kankerverwekkende stoffen. Ook als ze op een gas BBQ ontstaan zijn. De rook van de kolen doet daar nog eens schepje kankerverwekkende stoffen bovenop.

2) De rook. Niet alleen de rook die in het vlees gaat zitten, maar ook de rook die je inademt kan kankerverwekkende stoffen bevatten. Mensen met astma kunnen behoorlijk veel last krijgen van rook. Dus al kan je het niets schelen dat je zelf de rook inademt, anderen hebben er ook last van.

3) Waar rook is, is vuur. De afgelopen zomer is in heel Europa extreem warm en droog geweest. In veel landen en gebieden is destijds een open vuur verbod uitgevaardigd. Je mag dan niet eens meer buiten BBQen. Maar met die hitte wil je toch niet in de camper koken? Elektrisch kookplaatje dan maar? Dat kan alleen als je stroom hebt.

4) Kolen. Op een kolen BBQ gebruik je houtskool of briketten. Die moet je meenemen. Dat levert weer kolenstof op in je garage. Plus extra gewicht/volume. Een gasbarbecue kost je gas.

Alternatief: De GoSun zonneoven

1) Geen vuur. Het eten kan dus niet aanbranden. Omdat het eten in een afgesloten ruimte kookt, gaart het in eigen sappen, dus extra smakelijk! En met een GoSun zonne-oven kun je ook een omeletje maken, eitje koken, cake of brood maken. Kun je dat ook met een BBQ? Door de goede isolatie blijft de GoSun overigens lang heet. Het is dus geen ramp als de zon verdwijnt, mits de oven goed heet is geworden in de zon.

2) Even veel of minder plaats in de camper nodig. Onze oven kookt voor twee en past in een sporttas. Er zijn uiteraard ook een GoSun voor meer personen: De Grill.

3) Je kunt je vingers minder makkelijk aan de oven verbranden. De GoSun blijft van buiten koel. Pas als je de slede er uit haalt moet je op je telmachine passen.

4) Geen brandstofkosten. Geen stroom, hout, gas, houtskool of briketten nodig. Gewoon gratis zon (of zelfs daglicht). De nieuwste generatie GoSuns (de Fusion) kookt zelfs op een heatpad met USB voeding. Die kun je weer aansluiten op een met zonnestroom opgeladen accu of powerbank. Deze is helaas nog niet leverbaar in Europa.

5) Milieuvriendelijk: Geen fossiele brandstoffen, Geen CO2 emissie.

6) Gezond: Geen rook in je gezicht, of die van anderen. Geen carcinogene stoffen inademen, Geen astmaoverlast, Geen extra olie nodig: gewoon in eigen sappen koken.

Ja, dit verhaal geldt natuurlijk voor iedere zonneoven. Wij zweren bij de GoSun. De vacuumbuis is zo goed geïsoleerd, dat hij ook heet blijft als de zon achter de wolken verdwijnt. Als het gaat regenen, kun je hem zelfs inklappen, binnen zetten en daar het eten verder laten garen. Hij is goed te vervoeren en bedrijfszeker. Zelfs in gewoon daglicht. Het koken duurt dan uiteraard wat langer. Maar je kunt hem gewoon zonder toezicht buiten laten staan. Er is geen vuur, dus het eten verbrandt niet. Je kunt in de tussentijd lekker gaan vissen, zonnen, boekje lezen, puzzeltje maken, of wat aan de camper klussen. We bevelen de GoSun van harte aan.

Helaas is de kortingactie gediscontinueerd door de importeur