Door en vooral VOOR camperaars
NO-MAD Logo Achterzijde Camper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
Home » Onze inhoudelijke speerpunten » Camper & Milieu » Milieuvriendelijk camperen: neem een zonneoven
camper met zonnepanelen

Milieuvriendelijk camperen: neem een zonneoven

Milieuvriendelijk camperen , kan dat?

Milieuvriendelijk camperen , kan dat? Nou ja en nee… Het feit dat we met een diesel heel Europa rond gaan trekken en dus veel kilometers gaan maken, zullen velen niet als milieuvriendelijk beschouwen. Toch is daar wel wat op af te dingen:

  1. We hebben met een Euro-5 dieselmotor een van de schoonst mogelijke diesels
  2. De 3-liter motor hoeft nooit extra hard te werken, hetgeen ook bijdraagt aan lagere emissies
  3. We hebben 2 zonnepanelen aan boord. Zonne-energie is emissieloos. Mochten we meer energiebehoefte hebben, dan kunnen er nog meer panelen bijgeplaatst worden
  4. We willen het koken op gas (propaan) zo veel mogelijk minimaliseren (bijkomend voordeel: we kunnen langer autonoom staan). We koken dus liefst op zonne-energie en als dat niet kan, willen we koken op een houtgas oven.

Milieuvriendelijk camperen door koken op zonne-energie

De zon is een onuitputtelijke bron van energie. Ook koken op zonne-energie is heel goed mogelijk. In principe zijn er twee kookmethoden op zonne-energie:

De doos-oven

milieuvriendelijk camperen: koken met een doos-zonneoven

Bij deze zonneovens wordt de zonnestraling zoveel mogelijk opgevangen in een thermisch goed geïsoleerde doos die aan de binnenkant zwart is geverfd om de zonnestraling in te vangen. Het zonlicht valt direct en/of via reflectie door een doorzichtige glazen of kunststof deksel. Deze is eventueel aan de binnenzijde voorzien van een warmte reflecterende folie. Deze methode is vooral geschikt voor ‘slow cooking’ al hoewel door het steeds bijrichten op de zon een hogere temperatuur verkregen kan worden.

De oven met stralingsbundeling

Van deze zonneoven soort, waarmee je ook in de winter kunt koken,  bestaan er twee varianten:

De paraboolspiegel oven

milieuvriendelijk camperen: koken met een parabool zonneoven

Net als bij een paraboolantenne voor satelliet ontvangst worden de stralen gebundeld op één bandpuntplek vóór de spiegel, waardoor een zeer sterke hittebron ontstaat. Hier kun je een pan plaatsten die dan verhit wordt. Dat gaat beter als de pan zwart is, zodat hij de zonnestralen goed opneemt.
Deze methode heeft een aantal nadelen: het opbouwen van de installatie kan ingewikkeld zijn en voorzichtigheid is geboden bij het plaatsen en afnemen van de pan. Je moet een goede zonnebril dragen om je ogen te beschermen en je hebt pannenlappen, ovenwanten of asbesthandschoenen nodig om met je handen ook maar in de buurt te komen van het brandpunt (wat immers niet voor niets zo ‘heet’)…

De glasbuis oven

milieuvriendelijk camperen : Koken met een glasbuis zonneoven

Hier worden de zonnestralen niet op één punt, maar op één vlak bijeengebracht. In dat vlak bevindt zich een glazen buis, die wel zonlicht naar binnen, maar geen hitte naar buiten laat. Het binnenste van de glazen buis wordt zeer heet en fungeert als een echte oven. De buis is dubbelwandig, dus de hitte blijft in de binnenste buis. De buitenkant wordt niet heet. Dit maakt deze oven op zich al veiliger dan de paraboolspiegel oven. Je kunt je handen niet aan de buitenkant verbranden. Wel als je de slede uit de buis neemt, trouwens. Meer voordelen: compact, licht, en in een poep en een scheet opgezet. Deze oven van GoSun hebben wij tot grote tevredenheid in bezit.

Milieuvriendelijk camperen door koken op hout

milieuvriendelijk camperen: koken met een houtgas oven

Als er geen zon is kun je ook op een andere manier milieuvriendelijk koken, namelijk op een houtgas oven.

Koken op hout heeft traditioneel enkele nadelen: Hang een pan boven en kampvuur en je hebt last van rook. Verder is de verbrandingstemperatuur van hout vrij hoog en is de kooktemperatuur moeilijk te regelen. Houtskool en met name briketten branden gelijkmatiger, maar daar moet je dan altijd een voorraad van aan boord hebben. Sprokkelhout is overal wel te vinden, maar om het voor koken te gebruiken moet het wel (enigszins) droog zijn

Gelukkig bestaan er houtovens waarbij de genoemde nadelen niet of nauwelijks aanwezig zijn. Bij deze varianten wordt het (sprokkel)hout indirect verhit door de vlam en ontstaat er houtgas dat weer als brandstof voor de vlam dient. Houtgas rookt nauwelijks. Sommige van deze ovens bieden de mogelijkheid om de pan op verschillende afstanden van de vlam te kunnen plaatsen.

We hopen deze manieren van milieuvriendelijk koken te kunnen testen en te vergelijken met conventioneel koken.